Ook dit jaar vertrekken we weer massaal op zomervakantie. Nog meer dan andere jaren rijden we Europa rond met de wagen.

Een goede voorbereiding is dan essentieel:

  • Tank vol / batterij opgeladen? Check!
  • Reisroute uitgestippeld? Check!
  • Alle bagage past netjes in de kofferbak? Check!
  • Voldoende afleiding voor de kinderen op de achterbank? Check!

Klaar voor vertrek? Bijna...

Naast een praktische voorbereiding is het immers ook belangrijk om enkele 'juridische checks' uit te voeren. Zo vermijd je boetes in je bus wanneer je terugkeert van een autovakantie.

We zetten enkele van deze 'juridische checks' voor jou op een rijtje:

Heb je alle nodige documenten op zak?

Zorg dat je steeds je Belgisch rijbewijs bij je hebt. Dit is geldig binnen de hele Europese Unie.

Ook is het belangrijk om steeds een Europees aanrijdingsformulier in je wagen te bewaren. Zo kan je snel reageren, moest je onderweg betrokken geraken bij een aanrijding. Je kan dit formulier ook downloaden via de QR-code op website van Datassur .

Reis je met een huisdier? Dan moet het gechipt zijn. Daarnaast heb je ook een EU-paspoort nodig met bewijs dat je huisdier ingeënt is tegen hondsdolheid.

Kijk ook steeds na in welke landen je een wegenvignet nodig hebt zodat je dit al op voorhand kan aankopen.

Heeft het milieu invloed op je trip?

In België zijn we intussen vertrouwd met Lage Emissie Zones, maar wist je dat in heel wat andere landen er ook soortgelijke zones bestaan?

In Duitsland moet je bijvoorbeeld in bepaalde steden, zoals Berlijn en Keulen, een milieuvignet hebben alvorens je de stad mag binnen rijden. Ook voor bepaalde steden in Frankrijk heb je een milieusticker nodig. Heb je dit vignet of sticker niet, dan riskeer je een boete.

In Italië zijn er heel wat steden (met een historisch centrum) waar je met de auto als toerist niet binnen mag tussen bepaalde uren. Als je dit wel doet, maak je kans op een boete. Parkeren buiten de stad is dus de boodschap.

Kijk steeds goed na welke milieurestricties er bestaan in de landen, steden of zones die je met de wagen bezoekt.

Zijn er specifieke verkeersregels?

Er bestaat binnen de Europese Unie niet iets als een eengemaakt verkeersrecht. Elk land heeft dus zijn eigen set aan regels. Heel wat regels zullen gelijkaardig zijn aan de Belgische verkeersregels, maar in elk land zijn er ook afwijkingen.

In Frankrijk is het bijvoorbeeld verboden om radardetectieapparatuur te bezitten of gebruiken. Ook het signaleren van flitspalen of trajectcontroles via andere apparatuur, zoals een gps of gsm, is niet toegestaan.

Wanneer je in Spanje op smalle wegen met veel bochten rijdt, ben je dan weer verplicht om eventuele tegenliggers te waarschuwen door te claxonneren.

Rijd je met de auto op de snelwegen in Duitsland? Neem dan zeker geen risico wanneer je tank bijna leeg is. Stilvallen met de wagen is immer niet alleen zeer vervelend én gevaarlijk, maar in Duitsland zal je er nog eens een boete bovenop krijgen. Stilstaan op de snelwegen is daar immers verboden.

Leef je de plaatselijke regels niet na , dan kan buitenlandse politie je ter plekke tegenhouden en beboeten. Binnen de EU bestaat een regelgeving die het mogelijk maakt om je buitenlandse verkeersboete rechtstreeks naar je thuisadres in België te versturen.

Kortom, je vertrekt beter goed voorbereid. Kom je toch in de problemen terwijl j e met de wagen onderweg bent? Dan kan je steeds rekenen op je Euromex-jurist wanneer je een polis All-risk Auto, All-risk Verkeer of Privéleven (inclusief motorrijtuig) hebt.

Geniet van je vakantie en wees voorzichtig!