Speed pedelec of elektrische fiets verzekeren?

Elektrische fietsen winnen meer en meer populariteit in het dagelijkse leven. Door behulp van een motortje wordt snelheid opgebouwd waardoor het fietsen aangenamer en gemakkelijker wordt, maar heb je hier een verzekering voor nodig? Zo ja welke verzekeringen heb je nodig en moet je jouw fiets inschrijven?

Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

Er zijn 3 types elektrische fietsen:

  1. Een fiets met hulpmotor en trapondersteuning
    Heeft een vermogen tot 250 W, een snelheidsbeperking tot 25 km/uur en enkel trapondersteuning. Hier is geen minimale leeftijd voor gestempeld. De helm, rijbewijs, inschrijving, nummerplaat en het certificaat van overeenstemming zijn niet verplicht. De verkeersregels zijn hetzelfde als voor fietsers.

  2. Een gemotoriseerde fiets (E-bike)
    Een gemotoriseerde fiets heeft een vermogen tot 1000 W, een snelheidsbeperking tot 25 km/uur en een trapondersteuning. De minimale leeftijd voor dit type van fiets is 16 jaar. De helm, rijbewijs, inschrijving en nummerplaat zijn net zoals fiets met hulpmoter niet verplicht. Het certificaat van overeenstemming is wel verplicht. De verkeersregels zijn hetzelfde als voor fietsers.

  3. Een bromfiets klasse Speed Pedelec
    Een Speed Pedelec heeft een vermogen tot 4000 W, een snelheidsbeperking tot 45 km/uur en trapondersteuning. De minimale leeftijd voor dit type fiets is 16 jaar. Een fietshelm of bromfietshelm is wel verplicht alsook een rijbewijs AM(bromfiets) of B(auto). Voor de inschrijving en nummerplaat kun je bij ons terecht. Let erop dat de fietshandelaar je zeker een certificaat van overeenstemming meegeeft, dit heb je nodig voor de inschrijving. De verkeersregels zijn hetzelfde als voor bromfietsers.

Welke verzekering is wanneer verplicht?

Kan uw fiets harder dan 25 km/h zonder zelfstandig bij te trappen dan moet je een verzekering afsluiten, in alle andere gevallen niet. De ‘elektrische’ fietser moet uiteraard voor zijn aansprakelijkheid kunnen terugvallen op een BA Familiale. Vandaar dat het aangewezen is een BA Familiale te onderschrijven.

Voor meer informatie omtrent het verzekeren van een Speed pedelec of elektrische fiets, kan u altijd contact opnemen met ons, dit via het contactformulier of via telefoon +3236652418