De oorlogssituatie in Oekraïne leidt tot ongeziene taferelen in Europa. Gelukkig gaat dit ook gepaard met een warme solidariteit met de slachtoffers. Veel mensen tonen zich zelfs bereid om vluchtelingen op te vangen in de eigen woning. Euromex & SJ Verzekeringen wil haar verzekerden met een polis privéleven hierbij ondersteunen en zekerheid bieden.

Wat kan SJ Verzekeringen doen?

Vluchtelingen die je klant tijdelijk opvangt in zijn woning, zijn onder normale omstandigheden geen inwonenden in de polis privéleven. Deze vluchtelingen zijn bijvoorbeeld niet gedomicilieerd bij je klant, nemen niet deel aan het gezinsleven van de verzekeringsnemer,...

Door de ongeziene crisis wijkt SJ Verzekeringen & Euromex hier van af.

Vangt je klant in zijn eigen woning een vluchteling met tijdelijke bescherming[1] op, dan beschouwt SJ Verzekeringen & Euromex hem als “inwonend” en dus verzekerde in de polis onder volgende voorwaarden:

  • voor conflicten die voor de Belgische rechtbanken kunnen worden gebracht
  • voor de volgende basiswaarborgen privéleven:
    • Burgerlijk verhaal (waarborgen 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5 en 4.6 van onze producten Privéleven, Privéleven Contracten, Privéleven Extra en Privéleven All-risk)
    • Strafrechtelijke verdediging (8.1 en 8.2 van onze producten Privéleven, Privéleven Contracten, Privéleven Extra en Privéleven All-risk)
    • Conflict met (para)medicus, zelfs ten gevolge van oorlogstrauma’s (artikel 5.8 van onze producten Privéleven, Privéleven Contracten, Privéleven Extra en Privéleven All-risk)
  • en dit vanaf het moment de vluchtelingen worden opgenomen in het gezin.

We blijven wel inzetten op de volledige bescherming van de verzekeringsnemer en zijn gezin. Bij een geschil tussen de verzekeringsnemer en zijn gezin en de inwonende vluchtelingen, is er sprake van tegengestelde belangen en kunnen enkel de verzekeringsnemer en zijn gezin blijven rekenen op onderschreven voorwaarden.

Wij hopen hiermee een betekenisvolle positieve bijdrage te leveren aan uw klanten die zich engageren en aan de mensen die zij opvangen.

[1] uitvoeringsbesluit (EU) 2022/382 van 4 maart 2022