Meer garantie voor je geld
Koop je een nieuwe smartphone via een online webshop of in je plaatselijke telecomwinkel, dan geniet je als consument, automatisch, van een wettelijke garantie. En dit gedurende een periode van twee jaar.
Begeeft de camera van je toestel het dus na een jaar? Geen nood! De verkoper zal je toestel gratis (laten) herstellen of hij geeft je een volledig nieuw exemplaar.
Als consument denk je dus dat je op je beide oren mag slapen zolang de garantie loopt.
Maar… is dat wel écht zo?
Vanaf 1 juni 2022 zal je als consument écht de garantie krijgen die je verdient.
Koop je vóór 1 juni 2022 je nieuwe smartphone? Dan kom je in de praktijk bedrogen uit!
Gedurende de eerste zes maanden kan je nog gerust zijn als consument. Dan bestaat er een 'wettelijk vermoeden' dat de camera van je smartphone stuk ging door een gebrek in je toestel dat reeds aanwezig was op het ogenblik van de aankoop.
Dit heeft tot gevolg dat de verkoper je toestel de eerste zes maanden steeds onder garantie zal moeten herstellen of vervangen, tenzij hij kan aantonen dat je camera stuk ging door je eigen fout, bijvoorbeeld door een ‘verkeerd’ gebruik van je smartphone.
Maar gaat je smartphone na deze periode van zes maanden stuk, dan bestaat het 'wettelijk vermoeden' niet meer.
Voordat de verkoper in actie schiet, zal jij eerst zélf moeten aantonen dat je toestel van slechte kwaliteit was en dat het reeds gebrekkig was bij de aankoop. Een verdraaid moeilijke opdracht, zeker als je de oorzaak van het defect niet kent. Je moet het stellen met de diagnose van de hersteldienst van de fabrikant en die kan je om het even wat proberen wijsmaken.
Gevolg: na zes maanden is het voor jou als consument zo goed als onmogelijk geworden om nog beroep te kunnen doen op de wettelijke garantie.
De wetgever heeft dit gelukkig ook ingezien en ingegrepen.
Koop je je nieuwe smartphone ná 1 juni 2022? Dan ben je wel beschermd gedurende de volledige garantieperiode!
Vanaf dan zal het “wettelijk vermoeden” gedurende de hele looptijd van de garantie van toepassing blijven. Twee jaar dus in plaats van zes maanden.
Is de camera van je smartphone na een jaar defect? Dan hoef je niets meer te bewijzen en heb je automatisch recht op een herstelling of vervanging, tenzij de verkoper kan aantonen dat je het toestel ‘verkeerd’ hebt gebruikt.
Deze versterkte garantie geldt voor alle consumptiegoederen. Dit zijn alle fysiek tastbare goederen zoals een smartphone (uitgezonderd dieren en verderfelijke goederen zoals etenswaren en planten), maar ook de op maat gemaakte keuken of automatische poort die je in je woning laat installeren.
Daarnaast zal de garantieverplichting vanaf morgen ook van toepassing zijn bij de verkoop van “digitale content”, zoals een e-book, of “digitale diensten”, zoals een streamingdienst. Ook bij de aankoop van “goederen met digitale elementen” zal je van de wettelijke garantie kunnen genieten. Denk hier bijvoorbeeld aan een garantie voor het besturingssystemen en de standaard-apps die reeds aanwezig waren op je smartphone op het moment van de aankoop.
Gelijk hebben is één zaak. Je gelijk daadwerkelijk halen is nog wat anders!
Maakt deze betere bescherming een rechtsbijstandsverzekering niet overbodig? Neen. Integendeel! Om bij een dispuut over de garantie bijvoorbeeld een Franse verkoper voor een Belgische rechter te dagen, ben je al gauw honderden euro’s kwijt enkel aan deurwaarderskosten.
Vanaf een polis Privéleven Contracten ben je echt verzekerd als consument.
Niet alleen voor consumptiegoederen die je koopt. Maar ook voor diensten (herstelling, onderhoud, reisadvies,….) die je bestelt.
Wilde je een (online) aankoop doen? Stel het nog een weekje uit.
Je krijgt dan meer garantie voor je geld!